Orange Campus in Balma – A bold biophilic approach for a workplace in harmony with nature

Orange Campus in Balma – A bold biophilic approach for a workplace in harmony with nature

A former logistics hub near Toulouse is being redeveloped as a campus in a biophilic approach to create a workplace in harmony with nature

Type of project

New offices

Total surface area : 17 000 m²

Location : South-West

Status : In progress

Architects

Kardham
LCR Architectes
CCD Architecture

Certifications and labels

HQE® (Excellent level)
Effinergie +

In a joint development with Pitch Promotion, GA Smart Building is building the Orange Campus, which will centralise the activities of the telecom operator Orange in eastern Toulouse and provide accommodation for 1,250 employees.

The Orange Campus features four office buildings with a combined surface area of 17,000 sqm. There is also a centrally located 1,500 sqm canteen and multi-storey car park. The complex will be handed over in late 2020.

A campus underpinned by strong environmental commitments

Restoring displaced nature to its rightful place is one of the major challenges of this appealing project, which replaces a former logistics facility. Redeveloped in a bold biophilic approach with a focus on well-being and sustainability, the Orange Campus offers users lush green, well-groomed grounds, complete with a lake and landscaped gardens by the landscape designer Julie Poirel. The Orange Campus aims to comply with the HQE® (Excellent level) and Effinergie+ standards.

Spaces designed for users’ comfort and well-being

An indoor promenade linking all the buildings forms the heart of the campus, enhancing users’ comfort and encouraging social interaction in this lively, dynamic and well-lit location. Four office buildings, designed by Kardham and LCR Architectes, stand on the campus, including one finished in the Orange colour scheme that acts as a beacon.

A 720-cover canteen, opening onto a spacious terrace in a natural setting

As well as serving some 720 meals daily, the canteen sited on the Orange Campus is fitted out to enable Orange employees to enjoy a friendly space throughout the day. Standing apart from the offices, this building, designed by CCD Architecture, opens onto a spacious terrace running the full length of the dining room, as well as a 200 sqm ornamental pond.

A wood-clad multi-storey car park

The multi-storey car park on the Orange Campus, which has 646 spaces arranged over five levels, is built from precast concrete elements produced at the GA Group’s plant in Labège. The façade of the CCD Architecture-designed car park is finished with wood cladding to blend the building into its immediate environment, which reflects the designers’ desire for abundant vegetation.

In addition to the offices, canteen and multi-storey car park, the Orange Campus is home to an auditorium and a multi-sports pitch where Orange Group employees can relax during their breaks.

France Vidal

Contact

France Vidal

Head of Business Development South West - Rhône Alpes

Title

Fields marked with an asterisk are required. The information gathered via this form is provided to GA’s Communications Department. You are entitled to request from GA the right to access, rectify, erase or enjoy the portability of your personal data under the conditions provided for in the General Data Protection Regulation (Regulation (EU) 2016/679 – Chapter III – Data subject’s rights).

Find out more about managing your data and rights

Thank you for your message. Our teams will address it shortly.