Hajimé, a new head office for Nissan Europe

Type of project : Renovated offices
Total surface area : 13 400 M²
Construction time : 18 Months
Location : North / Paris region
Type of project : Renovated offices
Total surface area : 13 400 M²
Construction time : 18 Months
Location : North / Paris region

The GA Group was chosen to rehabilitate the new European headquarters of the Japanese automobile maker Nissan. The operation involves the renovation of 13,400 sq m of offices dating from the 1980s. When completed in December 2016, it will accommodate 850 employees and include 500 parking places and an 800-seat company restaurant.

A delegated project management mandate

After assisting the lessor with the leasing, GA was entrusted with the renovation of the building that will house the future Nissan Europe head office. Nissan already had premises in the town and wished to expand there. Designed by the architectural firm MP&C Réalisations, the project includes a new façade while preserving the site’s strong identity. The façade will be produced in a GA Group factory in Normandy, then transported and assembled on site.

 

Great adaptability

In order to adapt the building to its ambitions and its brand image, Nissan made some noticeable changes in the initial programme as renovation work progressed, and was able to count on the GA teams’ expertise in integrating these modifications into the timetable to keep to the agreed date for handover of the office spaces.  Nissan also entrusted GA with additional works related to interior fit-outs such as the installation of the site’s security system, the implementation of removable partitions, and the installation of VDI wiring. Having GA integrate these tasks ensures Nissan of greater comfort and convenience and facilitates its move to the new site.    

 

Innovative energy supply

The GA teams helped Nissan think through the decision about installing an innovation: the development of a smart energy management system that ensures multi-resource supply, namely photovoltaic and electric resources, thanks to the second life of used batteries from electric cars that are grouped together in a battery-charging room. The technology will make it possible to pool energy sources and increase them to distribute the load and optimize energy efficiency. The building itself pursues certification with the BBC-Effinergie Rénovation label.

Contact Lois Payet / Head of Programmes